Mida ja millal külvata
Veebruari lõpp on hea aeg alustada paprika ja tšilli külviga, kuna nende taimede kasvuperiood on pikk. Märtsi alguses lisanduvad tomat, füüsal ja lehtsalat ning kuu keskel redis, till ja kurk. Taimed tuleks istutada toast õue kasvuhoonesse öökülmade järel. Erandiks on paljud juurviljad ja sibul, mis on külmakindlad ja mida selle tõttu toas ette ei ole vaja kasvatata. Näiteks redist ja porgandit võib külvata otse välja niipea, kui maa on tahendenud ja muld parajalt niiske (aprilli lõpus- mai alguses).
Enamikke maitsetaimi saab Eestis edukalt kasvatada aknalaual aastaringselt. Parim aeg maitsetaimede külvamiseks on üldjuhul märts, kuid rosmariini ja lavendli puhul võib alustada ka varem, kuna neil on aeglane kasv. Maitsetaimi kasvatatakse meil palju ja pupulaarseimad on näiteks till, murulauk, piparmünt, salvei, meliss, basiilik, tüümian ja sibul.
Kui palju külvata?
Tihtipeale hindavad inimesed oma vajadust üle ja külvavad kevadel maha nii palju seemneid, et üks hetk tabab neid istikute ja hiljem ka saaduste uputus. Rohkem tasub panna maha nende taimede seemneid, mida süüaksegi suuremas koguses. Paljude maitsetaimede puhul aga võib 1-2 põõsast perele täiesti piisata. Selle tõttu ei tasu (eriti algajal rohenäpul) liiga palju ühte sorti taimi maha panna, vaid pigem katsetada erinevaid, et leida siis oma lemmikud ja saada teada, millist taime oleks järgmisel aastal vaja rohkem, millist vähem ja milline võibolla hoopis kõrvale jätta.
Või osta istik?
Seemnest kasvatamise puhul on alati oht, et taim ei pruugi tärgata või hukub mingil põhjusel. Selle tõttu on lihtsam ja vahel ka mõistlikum viis soetada taimed istikutena aianditest. Tihtipeale võib pakk seemneid ja üks taim maksta sama palju, aga istiku puhul jääb ära kogu eelnev kasvatamise vaev ja ka kulu. Seda viisi tasub eriti kaaluda taimede korral, millel on pikk kasvuaeg või mille puhul piisab pere vajaduste katmiseks 1-2 taimest (näiteks maitsetaimed).
Selleks, et kogu saak korraga valmis ei saaks, saab saagiaega pikendada, külvates osasid taimi 2-3 korda, näiteks nädalaste vahedega või valida erineva saagi valmimise ajaga sordid. Esimese puhul on selleks sobivad: redis, salat, porgand ning teise puhul näiteks tomat, kurk, kapsas oma varajaste ja hiliste sortidega.