Aed

Minikasvuhoone – hea alternatiiv klassikalisele kasvuhoonele

Selleks, et kasvatada endale ise ürte, salatit või natuke köögivilju, ei pea olema isegi oma aeda- piisab ka päikselisest rõdust, terrassist või isegi aknalauast. Rohenäpud teavad, et ettevalmistused kevadeks algavad juba siis kui lumi on veel maas. Seetõttu tasub juba veebruarikuus panna paika plaanid ja alustada esimeste taimede külviga.

Mida ja millal külvata

Veebruari lõpp on hea aeg alustada paprika ja tšilli külviga, kuna nende taimede kasvuperiood on pikk. Märtsi alguses lisanduvad tomat, füüsal ja lehtsalat ning kuu keskel redis, till ja kurk. Taimed tuleks istutada toast õue kasvuhoonesse öökülmade järel. Erandiks on paljud juurviljad ja sibul, mis on külmakindlad ja mida selle tõttu toas ette ei ole vaja kasvatata. Näiteks redist ja porgandit võib külvata otse välja niipea, kui maa on tahendenud ja muld parajalt niiske (aprilli lõpus- mai alguses).

Enamikke maitsetaimi saab Eestis edukalt kasvatada aknalaual aastaringselt. Parim aeg maitsetaimede külvamiseks on üldjuhul märts, kuid rosmariini ja lavendli puhul võib alustada ka varem, kuna neil on aeglane kasv. Maitsetaimi kasvatatakse meil palju ja pupulaarseimad on näiteks till, murulauk, piparmünt, salvei, meliss, basiilik, tüümian ja sibul.

Kui palju külvata?

Tihtipeale hindavad inimesed oma vajadust üle ja külvavad kevadel maha nii palju seemneid, et üks hetk tabab neid istikute ja hiljem ka saaduste uputus. Rohkem tasub panna maha nende taimede seemneid, mida süüaksegi suuremas koguses. Paljude maitsetaimede puhul aga võib 1-2 põõsast perele täiesti piisata. Selle tõttu ei tasu (eriti algajal rohenäpul) liiga palju ühte sorti taimi maha panna, vaid pigem katsetada erinevaid, et leida siis oma lemmikud ja saada teada, millist taime oleks järgmisel aastal vaja rohkem, millist vähem ja milline võibolla hoopis kõrvale jätta.

Või osta istik?

Seemnest kasvatamise puhul on alati oht, et taim ei pruugi tärgata või hukub mingil põhjusel. Selle tõttu on lihtsam ja vahel ka mõistlikum viis soetada taimed istikutena aianditest. Tihtipeale võib pakk seemneid ja üks taim maksta sama palju, aga istiku puhul jääb ära kogu eelnev kasvatamise vaev ja ka kulu. Seda viisi tasub eriti kaaluda taimede korral, millel on pikk kasvuaeg või mille puhul piisab pere vajaduste katmiseks 1-2 taimest (näiteks maitsetaimed).

Selleks, et kogu saak korraga valmis ei saaks, saab saagiaega pikendada, külvates osasid taimi 2-3 korda, näiteks nädalaste vahedega või valida erineva saagi valmimise ajaga sordid. Esimese puhul on selleks sobivad: redis, salat, porgand ning teise puhul näiteks tomat, kurk, kapsas oma varajaste ja hiliste sortidega.

Kui ei ole suurt aeda ega kasvuhoonet?

Minikasvuhoone on hea alternatiiv klassikalisele kasvuhoonele kui sul on väike aed või aiamaa. Jalgadel minikasvuhoonet saab edukalt kasutada ka terrassil või kortermaja rõdu. Oluline on tähele panna, et enamik taimi vajab kasvamiseks valgust, seega peab jälgima, et koht, kuhu (mini)kasvuhoone on plaanis paigaldada, saaks päevas vähemalt 4 tundi päikest.

Jalgadel minikasvuhoone puhul on eriti lihtne:

  1. pane kasvuhoone juhendi järgi kokku;
  2. täida istutuskasti osa taimedele sobiliku mullaga ja istuta taimed.

Aia või aiamaa omanikel tasub eelistada alt lahtist minikasvuhoonet, mis mahutab rohkem mulda ja taimi. Selle paigaldamine on samuti lihtne ning selles kasvavaid taimi on lihtsam hooldada (kasta, rohida, mulda vahetada jne) kui avamaal kasvavaid.

Alt lahtise minikasvuhoone paigaldamine:

  1. mõõda valmis kasvuhoone suurune ala, tähistada see maasse löödud tokkide ja nööri abil;
  2. eemaldada märgitud alalt murukamar ja asetada kasvuhoone saadud madalasse auku;
  3. (soovitavalt) aseta kasti põhja geokanga või peenrakate, et vähendada umbrohu ohtu;
  4. kalla sisse taimedele sobiv muld ja istuta taimed.

Vali kindlasti selline minikasvuhoone, mille kaas on lihtsasti avatav ning hiljem pealt lahti jäetav, kuna suve edenedes ja taimede kasvades ei ole neid enam põhjust sulgeda. Minikasvuhoone jaoks tasub eelistada madalaid või kääbuskasvulisi sorte.

Tasub teada

Piparmündi puhul tasub meeles pidada, et see levib kiirelt nagu umbrohi ja see tuleks see istutada teistest taimedest eraldi potti. Paprika kõrvale aga tasub istutada kurgirohi, kuna see tõmbab ligi mesilasi (kes tolmendavad) ning kogub enda peale putukaid.

NB! Minikasvuhoonetesse nagu ka istutuskastidesse ja –pottidesse tasub mulla sisse segada periliiti või vms, et endas hoidvat ainet, mis aitab vältida mulla läbikuivamist ning vähendab kastmisvajadust.

Autor: Maie Steinfeldt
Allikas: www.aednikmaie.ee