Kodu

Supertrendikas põletatud puit

Kogu maailmas on jõudsasti pead tõstev trend kasutada sise- ja väliskujunduses põletatud puitu. Trend võib olla uus, aga tegemist on taasavastatud vana Jaapani meetodiga. Puidu termotöötlemine võeti seal kasutusele juba 18-sajandil.

Idamaade tarkus

Jaapanlased on praegu ja ka varasemalt tuntud olnud tarkuse poolest. Just nemad märkasid esimesena maailmas, et põletatud puit on ilmastiku suhtes oluliselt vastupidavam ning otsustasin hakata kasutama voodrilauana puitu, mida nad esmalt põletasid ehk moodsat väljendit kasutades termotöötlesid.

Jaapani vahelduv kliima, mis ulatub troopilisest põhjamaiseni, on Yakisugi nimelisele põletamise meetodile esitanud eriti raske väljakutse. Sellised märksõnad nagu niiskus, vesi, tugev temperatuuride vaheldumine, UV-kiirgus, hallitus ja sammaldumine on tuttavad ka meile siin Eestis. Nüüdseks juba sajandeid kasutusel olnud viis on tõestanud oma tõhusust ning julgelt võib väita, et see suurendab puidu ilmastikukindlust ja seetõttu ka eluiga olulisel määral.

Yakisugi tehnoloogia

Vastavalt sellele, kuidas puidu pinda täpsemalt töödeldakse saab Yakisugi meetodiga anda puidule erinevat väljanägemist.  Ühtlasi mõjutab erinev töötlus ka puidupinna omadusi ning sellest tulenevalt ka kasutuskohti. Meetodi järgi võib peale põletamist puidupinda töödelda ka harjamise ja õlitamisega. Erineva otstarbe ja välimuse saavutamiseks neid viise kombineeritakse.

Põletatud pinnale jääb peale puu põlemisele omane söemuster. Kusjuures mida paksem on puidu peal olev söekiht, seda vastupidavam on see ilmastiku suhtes. Juhul kui soovitakse tuua esile aga puidule omast puumustrit, harjatakse põletatud pind üle. Selle käigus eemaldatakse puidu pehmem osa ning söemuster taandub ja esile tõuseb reljeefne tume puusüvi.

Viimaks töödeldakse pind õliga, et tugevdada pealiskihti veelgi. Kui harjatud pind saavutab oma lõpliku pinnatugevuse koheselt peale õlitamist, siis harjamata materjal umbes aasta pärast. Sellest tulenevalt ei kannata SAN ja SAN GRAY meetodil valmistatud voodrilaud esialgu kraapimist või lohistamist ning selle paigaldamisel tuleb olla hoolas ja ettevaatlik, et mitte kahjustada pealispinda. Küll aga kannatab see käega katsumist ega määri ning paigaldamise ajal saab vigastatud kohti õliga parandada.

Õlitamiseks võib kasutada täiesti naturaalseid , toonitud ja toonimata õlisid. Meeles tasub pidada aga seda, et läbipaistvad ja heleda tooniga õlid ei ole UV-kiirguse suhtes vastupidavad. Seega rusikareegel on, et mida tumedam on õli seda rohkem see välitingimustes kaitset annab ja oma välimust säilitab. Selle tõttu tasub välikujunduses kasutada musta õli.

Kus kasutada? Puuliigid ja erinevad töötlused

Yakisugi meetodiga saab termotöödelda nii Siberi lehist kui kuuske. Kui viimast saab kasutada nii sise- kui ka välistingimustes, siis Siberi lehist kasutatakse, oma eriliste omaduste tõttu, ainult välitingimustes. Siberi lehise ning Yakisugi meetodi ühendamisel saab parima kombinatsiooni puidu vastupidavusest meie kliimas. (Loe Siberi lehise kohta rohkem meie blogipostitusest: Siberi lehis – looduslik supermaterjal)

Sisetingimustes tasub eelistada kuuske ning lisaks põletamisele kindlasti ka harjatud ja õlitatud pindu. Hästi sobivad sisetingumustesse ka läbipaistvad ja heleda tooniga õlid, mida välistingimustes on soovitav vältida.

Kõige autentsema välimuse saavutab SAN töötlusega, kus põletuse tagajärjel jääb pinnale 2-3mm paksune söekiht, mida ei harjata, vaid ainult õlitatakse. Kõige naturaalsema ning ajas muutuva fassaadi saab kasutades SAN GEN töötlust, kus pind esmalt põletatakse, siis harjatakse, kuid paaril esimesel aastal ei õlitata. Nii toimides on pind esialgu puidule omase pruunika tooniga, kuid muutub aja möödudes üha hallimaks ning saavutab paari aastaga väga naturaalse halli värvuse. Seejärel tuleks pinda õlitada, et tõsta pinna vastupidavust. Juhul kui hall tulemus nii väga ei meeldi võib õlitamiseks kasutada ka toonitud õli, saavutades taas värske ilme.

SAN ja SAN GRAY meetodit tuleks eelistada fassaadi puhul siis kui meeldib puidu põlemisele omane söemuster. Nende kahe ainuke vahe seisneb õli toonis: SAN puhul kasutatakse musta ja SAN GRAY puhul halli õli. Juhul kui meeldib rohkem puidule endale omane puumuster, tuleks eelistada harjatud töötlusi nagu SAN GEN, SAN MATSU või SAN MAI.

SAN MAI erineb teistest meetoditest selle poolest, et põletamine toimub kahel korra: esmalt pind põletatakse, harjatakse, siis põletatakse veel korra kergelt üle ja viimistletakse musta õliga. Tulemus jääb  hästi tume aga samas puumustriga. SAN MATSU puhul teistkordset põletamist ei toimu ning õli saab valida vastavalt soovitud toonile.

Hooldus

Põletatud puidu puhul on lisaks ilusale välimusele tegu ka väga praktilise lahendusega. Erinevalt värvitud või immutatud puidust pole termotöödeldud puidu hooldus nii aeganõudev ega keeruline.  Isegi välitingimustes säilitab pind pikalt oma välimuse ja vajab õlitamist umbes 10 aasta järel. Selleks on sobilikud ka täiesti naturaalsed õlid nagu tunga- või linaõli, mis ei pea sisaldama ei pigmenti ega kunstlikke ühendeid. Välitingimustes tasuks siiski eelistada tumeda pingmendiga õlisid. Ökoloogiline alternatiiv tumedale tehispigmendile on näiteks tõrvaõli, milles olev männitõrv on naturaalselt tumepruuni värvusega.