Aed, Ehitus

DIY – ehita ise!

DIY on inglise keelne lühend, mis tähendab otsetõlkes tee seda ise (do it yourself). Selle lühendi abil leiab internetist palju ideid sellest, kuidas endale ise asju ehitada. Olgu selleks siis lillekastid, laste mängumajad või kanakuudid aga ka kuurid, aiamajad või suvilad.

Miks ise ehitada?

Esiteks on isetegemine tore. Super tegevus värskes õhus aja veetmiseks. Saab kaasata ka sõbrad/tuttavad ja näiteks ehitada koos talgute raames. Või siis kutsuda kampa lapsed. Ehitamine õpetab lastele töötegemist, toob nad välja nutimaailmast ja arendab käelisi oskusi. Kasulik igas mõttes – ema saab uue lillekasti, laps saab vanemaga kvaliteetaega veeta.

Teiseks saab ise ehitades teha just sellise asja nagu vaja. Eritellimused, nagu me kõik teame, on tihtipeale kordades kallimad, kui me valmis oleme maksma. Samas aga ei pruugi turul ühtegi sobivat valmis toodet müügil olla.

Kuidas teha lihtsamalt?

Selleks, et ehitamine liiga keeruliseks ei osutuks, tuleb olla kaval. Siin on DIY meistrile mõned kasulikud näpunäited:

  1. Õiged tööriistad. Kui sul omal õigeid tööriistu ei ole, siis ei pea sa minema kohe poodi neid ostma. Tööriistu saab ka laenutada või suisa laenata. Uuri, kas sinu piirkonnas on kogukonna töökoda, kus saab tööriistu kasutada. Väiksemad elektrilised tööriistad ei ole kallid ka tööriistarendis algavad hinnad 5 eurost päev. Tihti aitab üks korralik tööriist hoida kokku oluliselt tööle kuluvat aega ja vaeva.
  2. Kasuta valmis ristkiht puitpaneele (WXP). Tegu on erinevas mõõdus ja paksuses voodrilauast paneelidega, mida saab osta juba endale sobivas suuruses või lõigata need ise vajalikku mõõtu. Näiteks ostad 4 seinapaneeli, lõikad neljast küljest akna- ja ukseavad välja ning lisaks paned WHP paneeli katuseks ja ongi kuur peaaegu valmis.
  3. Otsi internetist ideid ja valmis jooniseid. Näiteks äpist Pinterest leiab palju huvitavaid ideid, kui kasutad otsingus lühendit DIY ja lisada juurde (inglise keeles) märksõna, mida soovid ehitada. Näiteks DIY shed (tähendab tõlkes: tee omale ise kuur).
  4. Alusta väiksematest projektidest. Kui sa just suur meistrimees ei ole, siis alusta pigem lille- või kompostikastist ning liigu siis edasi keerulisemate ülesannete poole. Kuurid, aiamajad, varjualused jms ehitised võivad vajada eelnevalt kiviplatsi või vundamenti rajamist.
  5. Vahel on väike parem kui suur. Kuni 20m2 ehitusalase pinnaga ja alla 5m kõrgused ehitised ei vaja ehitusluba. 

Infot Woodsonsi paneelide ja valmistoodete kohta leiad siit: https://ehitusoutlet.ee/woodsons/