Aed

Kuidas valida kuuri?

Kõige tähtsam asi millele sobiva kuuri valimisel mõtlema hakata on see, mis eesmärki kuur täitma hakkab.  Üldiselt kasutatakse kuure koduaias, suvilas, aiamaal või maakodus kasutatavate asjade hoiustamiseks. Mida suurem on aed, seda rohkem on kogunenud ka igasuguseid tarvikuid aia hooldamiseks. 

Kuuri mõõtmed

Kuuri mõõtmetele seab kindlasti kriteeriumi see, kui palju aias on pinda. Teisalt ka see, milliseid asju on kuuris vaja hoida- suuremamõõtmelisi (aiatraktorit, muruniidukit) või väiksemaid (lillepotte, rehasid jms). Oluline on ka kuuri kõrgus, sest osad aiatarvikud võivad olla päris pikad. Näiteks mõõda ära pikima reha vars ning lähtu sellest. Samuti on oluline jälgida, et kuuri uks oleks piisavalt lai, et laiemad tarvikud nagu muruniiduk või -traktor sellest mugavalt sisse mahuks. Suuremate kuuride puhul tasuks eelistada kahe uksega kuure, mida on mugav avada. Lisaks sellele on siis kuuri vahelt edasi-tagasi mugavam liikuda. Avatud uste kaudu on hea ka kuuri päevavalgust lasta, et tagada parem nähtavus.

Tihtipeale võetakse kuuri ehitus ette kevadel või suvel. Ära unusta mõelda ka sellele, milliseid asju on talvel vaja kuuris hoida. Näiteks aiamööbel, mis on suvehooajal terrassil või lillede rõdukastid vms.

Valmis kuur versus ise ehitatud

Oma maja või suvila ehitamisel lähtume tihtipeale sellest, et maja peaks sooja ning kestaks kaua. Kuur on aga koht, millele ei ole vaja nii palju raha kulutada ja väga kapitaalset ehitust ette võtta. Kõige lihtsam variant on osta valmis kuur ja panna see aeda ise püsti. Valmis kuuride kokkupanek on tegelikult lihtne ning lisaks akutrellile ja pealehakkamisele ei olegi rohkem midagi vaja. Kuuri algusest lõpuni ehitamine vajab joonist ja paremaid ehitusoskusi ning tööriistu. Seega tasub kuuri ise ehitamisel teha kõigepealt eelarve ning mõelda sellele, kas on olemas vajalikud oskused või tuleb kaasata ehitusmees, kas on olemas vajalikud tööriistad või tuleb need osta/rentida. Tihtipeale on kiirem ja ka odavam viis valida valmis kuur.

Kuidas valida valmis kuuri

Kuuri hinna moodustavad materjalid ning töömaht. Valmis kuuri puhul saab paigaldamisega edukalt hakkama iga keskmiste oskustega peremees, seega jäävad paigalduskulud madalaks. Valmis kuuri valimisel tuleks lähtuda sellest, mis on kuuriga kaasas ja mis ei ole. Kuuril on järgmised osad, millest tuleb lähtuda kalkulatsioonide tegemisel, sest iga asi maksab:

  • aluspind (tuleb ette valmistada enne kuuri kokkupanekut)
  • kuuri seinad
  • kuuri katus ja kattematerjal
  • kuuri uksed (aknad)
  • kinnitusvahendid (kruvid, naelad jms)
  • põrand (laudis, kivi vms)

Ehitusoutletis müüdavad kuurid on komplektsed ning nendega on kaasas katus ja selle kattematerjal, seinad, kinnitusvahendid, uksed (aknad) jms. Paljude kuuridega on kaasas ka laudisest põrand. Puidust kuuride puhul tuleks eelistada immutatud materjali. Naturaalse puidu puhul tuleb arvestada sellega, et immutus tuleb ise ära teha.