Kodu

Lehis – suurepäraste omadustega looduslik materjal

Lehis on suurepäraste looduslike omadustega materjal kasutamiseks välistingimustes. Samuti on sellel puuliigil ilus välimus, mille tõttu on tegemist hetkel disainis ka väga populaarse materjaliga. See sobib ühtaegu nii vanaaegse- kui ka modernse taotlusega hoonetele. Lehisel on kõrge tõrva- ja vaigusisaldus, mille tõttu peab see vastu ka ilma täiendava viimistluseta. Naturaalse puu värv muutub UV kiirte mõjul kaunilt hõbe-halliks, omapärase tooni ja puumustri toob lehisel välja raudsufaadiga immutamine. 

Lehise kasutuskohad

Omadustelt tulenevalt kasutatakse lehist sageli:

  • paadisildade ja purrete ehitamisel
  • fassaadi katmisel
  • terrasside ja rõdude ehitusel
  • aedade ja mänguväljakute rajamisel
  • konstruktsioonide puhul, mis peavad kokku puutuma maaga
  • paatide ja jahtide ehitusel
  • põrandate paigaldusel

Enne lehise kasutamist soovitame sul lugeda läbi meie nõuanded materjali paigaldamise ja hoolduse kohta. Õiged töö- ja hooldusvõtted ning tööks kasutatavad kinnitusmaterjalid tagavad puidu pika eluea ja ehitise välimuse säilimise.

Paigaldus ja hooldus

Lehisele mõeldud kruvid ja naelad

Kinnitusvahendina kasuta spetsiaalselt lehisele mõeldud kruve ja naelu. Nende kuju on tehtud arvestades lehise tihedust ja tugevust. Õigete vahendite kasutamine hoiab ära puidu kõmmeldumise. Valed kruvid ja naelad võivad juba aastaga puruneda ning selle tulemusel ja päikese mõjul võivad laiemate laudade servad kumeraks keerduda, materjali praod tekkida või lauad lausa katki murduda.

Hooldus

Lehis on peaaegu hooldevaba. Lehisest terrasside ja fassaadide puhastamiseks on parim viis neid harjaga pühkida. Vajadusel võib terrasse või seinu ka pesta. Terrassi pesu võiks ette võtta korra aastas kevadel ning sellele võib järgneda ka õlitamine, et toita puidu pinda ja muuta see vähem vastuvõtlikuks mustusele. Suurte pindade ja terrasside pesemist hõlbustab survepesur, kuid kasutada tohib vaid puidu puhastamiseks ette nähtud režiime. Liiga tugev surve võib puitpinna ära rikkuda ning sellest pinnud välja lüüa. Raudsulfaadiga kaetud pindu ei ole soovitatav veega pesta, sest sellest võivad pinnale jääda veerandid.

Lehist ei immutata ega värvita

Lehise muudab ilmastikukindlaks eelkõige kõrge vaigusisaldus, mis tõrjub niiskust ja ei lase sellel puidu sisse minna. Selle tõttu ei olegi seda vaja keemiliselt töödelda, see tähendab et, erinevalt näiteks kuusest ja männist ei ole lehist vaja välistingimustes kasutamiseks eelnevalt immutada ega värvida. Selle tõttu saab kokku hoida töötlemiseks kuluva aja, tööraha ning materjali pealt (värvid, krundid, pintslid jms). Samuti ei ole vaja aastate möödudes kooruvat värvi maha võtta ja uut värvimistööd alustada.

Õlid

Puidust terrasside eluiga ja välimust saab hoida ja parandada naturaalsete õlidega. Selleks on sobilik näiteks linaõli. Osmo toodab kvaliteetseid ja naturaalseid puiduõlisid ning nende tootevalikus leidub ka lehise katmiseks, kaitsmiseks ja hooldamiseks sobivaid vahendeid. Nende seas on ka toonivaid segusid. Toonitud materjali (eriti terrassi) puhul tuleb arvestada sellega, et see hakkab ebaühtlaselt maha kuluma ning kena välimuse säilitamiseks tuleb seda aasta-paari tagant uuesti üle toonida. Küsi täpsemat informatsiooni Osmo õlide kohta nende müügiesindusest.

Raudsulfaat

Lehist võib katta raudsulfaadiga, et tuua välja selle puumuster ning anda puidule kaunis sinakas-hõbehall värvus. Raudsulfaadil on lisaks ka omadus tõrjuda termiite, kaitsta puitu seente eest ja tõsta puidu vastupidavust ilmastikuoludele.

NB! Raudsulfaat on mürgine ning seda ei ole soovitatav kanda pindadele, kus see võib inimese nahaga tihedamalt kokku puutuda (näiteks terrassidele, kui nendel on soov paljaste jalgadega peal kõndida).

Raudsulfaat segatakse sooja veega vahekorras 1 kg sulfaati ja 10l vett. Lahust kantakse peale pintsliga, kuni puit märgub ja vedelik imendub puitu või kastetakse materjal lahusevanni. Peale katmist hakkab puitpind tumenema ning lõplik toon tuleb esile umbes paari-kolme kuu pärast. Sinakas-hallikas toon tuleb puidule välistingimustes UV-kiirguse (päikesevalguse) ja õhuniiskuse koosmõjul.

Kulu:

  • saematerjalile 4-5m²/ 1 liiter
  • hööveldatud pinnale 8-10m²/1 liiter